Thursday, September 24, 2009

BAGAI KETAM MENGAJAR ANAK BERJALAN LURUS

Bagaikan ketam mengajar anaknya berjalan lurus. Itu lah yang dapt kita katakan terhadap kerajaan Malaysia. Kenapa?


Ketam ni tgh ngajar anaknya kawad kot depan. Dia kata; "Jalan betoi2, jgn jalan senget naaa..."

Anak2 muda Malaysia sdg bergumbira sambut merdeka tahun 2008 sambil latarbelakang pertunjukan bunga api yang dianjurkan oleh kerajaan Malaysia.Pertandingan Bunga api antarabangsa Malaysia (MIFC) juga turut diadakan diMalaysia. Memperlihatkan kemakmuran, keharmonian dan keceriaan rakyat negara Malaysia.Pertunjukan bunga api sempena citrawarna Malaysia. Wahh.. meriah sungguhAnak2 main bunga api.. Boleh ka kita sebagai rakyat main bunga api ?Polis merampas bekalan bunga api dan mercun yang dibawa masuk atas permintaan rakyat Malaysia untuk menyambut hari perayaan sebagai menunjukkan keseronokan perasaanNatijah atau kesan bermain mercun yang merbahaya. Kesan dirasa seumur hidup.

ULASAN:

Bermain bunga api merupakan salah satu cara untuk menusia memperlihatkan perasaan mereka yang gembira dan ceria. Permainan ini tidak terbatas kepada sesuatu bangsa atau negara sahaja. Seluruh dunia mengakuinya.

Kerajaan Malaysia juga ingin menunjukkan keharmonian dan kegembiraan negara dengan mengadakan pertunjukan bunga api semasa sambutan Hari Kebangsaaan dan juga pada sambutan Citrawarna Malaysia sebagai tarikan kepada pelancong untuk datang melancong di Malaysia.

Begitulah juga kita sebagai rakyat jelata. Ingin memperlihatkan perasaan kita yang gembira menyambut Hari Lebaran hanya setahun sekali. Namun malangnya, kita dilarang dari bermain bunga api, alasannya merbahaya.

Sepatutnya kalau kerajaan tak bagi rakyat main bunga api, kerajaan pun jgn la buat pertunjukan bunga api semasa sambutan Kemerdekaan atau apa2 sambutan. Bagi adil la.

kita boleh buat perumpamaan mcm ni:
Bapak makan kuih raya sebagai menyambut hari raya. Katanya sedap... hingga menjilat siku.
Tapi bapak tak bagi kita makan kuih raya, katanya nanti kena kencing manis.
Aik.. dia makan tak pa, kita makan pulak tak boleh. Adil ka bapak macam ni?

1Malaysia
Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan

Kata pepatah Melayu Nabil.."Lu pikir la sendiri..."

No comments:

Post a Comment